Päivi Mäkeläinen

Päivi-Mäkeläinen

yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti
vastaanotto Helsingin klinikalla

  • Diplomi-insinööri, pääaineena biokemia 1982
  • Lääketieteen lisensiaatti Helsingin Yliopisto 1983
  • Yleislääketieteen erikoislääkäri Tampereen Yliopisto 1993

Olen toiminut useita vuosia terveyskeskuslääkärinä. Vuodesta 1999 lähtien olen toiminut yksityislääkärinä, koska haluan tarjota potilailleni koululääketieteen ohella myös luontaista, kokonaisvaltaista hoitoa. Olen ollut kiinnostunut hyvästä ravitsemuksesta, vitamiineista, hivenaineista ja antioksidanteista jo vuosia. Biokemistin koulutus on luonut hyvän pohjan ymmärtää soluissa ja koko kehossa tapahtuvia monimutkaisia prosesseja.

Olen itse hankkinut tietoa luontaisista hoidoista ja käynyt koulutuksessa mm. USA:ssa, jossa olen perehtynyt funktionaaliseen eli toiminnalliseen lääketieteeseen, jonka periaatteena on parantaa ihmisen terveyttä kokonaisvaltaisesti ja luontaisesti. Erityisesti painotetaan kehon oikean ja optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa ja sairauksien hoitamisessa. Tietoa käytetään ja yhdistetään monelta eri tieteen alalta kuten lääketieteen eri osa-alueet, esim. sisätaudit, neurologia ja immunologia, lisäksi käytetään tietoa esim. biokemiasta, kasvitieteestä, perinnöllisyystieteestä ym.

Hoidoissa tuetaan heikosti toimivia soluja ja siten koko elimistöä mm. hyvällä ravinnolla, lisäravinteilla, vitamiineilla, hivenaineilla, antioksidanteilla, hyvillä bakteereilla eli probiooteilla, luonnonlääkkeillä sekä lääkehoidoilla, joissa korostetaan luonnonmukaisuutta.

Potilaita minulla on monenlaisia. Yleisimpiä ovat vatsavaivoista, väsymyksestä, allergioista, ihottumista ja yleisestä huonokuntoisuudesta kärsivät potilaat. Hoitoon hakeutuvat myös sellaiset ihmiset, jotka haluavat huolehtia terveydestään ennaltaehkäisevästi.

Tutkimustapoja ovat tavallisten laboratoriotutkimusten ohella mm. ruoansulatusanalyysit, ruoka-aineallergiatestit sekä pienoisravintotekijöiden mittaus.

Usein oireiden taustalta löytyy suolistohäiriöitä, esim. häiriintynyt suoliston bakteerikanta, johon voi liittyä myös lisääntynyt hiivan kasvusto suolistossa. Nämä häiriötilat voivat olla seurauksena mm. virheellisestä ravinnosta, runsaasta antibioottien käytöstä tai elimistöön kerääntyneistä myrkyistä.
Erityisen vahingollista suolistolle ja koko elimistölle on valkoisen sokerin, valkojauhotuotteiden ja eläinkunnan tuotteiden runsas käyttö sekä pitkälle jalostettu ruoka. Vanha sanonta "Terveyden juuret ovat suolistossa" pitää erittäin hyvin paikkansa.

Olen ilokseni saanut nähdä monia tyytyväisiä potilaita, joita luontaiset hoidot ovat auttaneet. Kun potilaani paranee ja voi hyvin, on se myös itselleni hyvän mielen lähde.

Päivi Mäkeläinen pitää vastaanottoa Helsingin Antioksidanttiklinikalla. Lisätietoja osoiteessa http://www.violetlight.fi.

Funktionaalisen lääketieteen lääkärin vastaanotolla

Funktionaalinen lääketiede on tieteeseen perustuvaa yksilöllistä terveydenhuoltoa, jossa otetaan huomioon ja hoidetaan sairauksien taustalla olevia syitä yksilöllisesti laadittujen hoitojen avulla. Näin voidaan jopa palauttaa terveys ja/tai parantaa yksilön toimintaa.

Funktionaalinen lääketiede on uusi ajattelutapa kroonisten sairauksien hoitoon. Katsotaan, mitä kehossa tapahtuu. Biokemiallisia ja fysiologisia muutoksia kehossa tapahtuu jo paljon ennen varsinaisen sairauden puhkeamista. Oireet kertovat, että jokin kehossa on vialla. Kokonaisvaltaisilla hoidoilla pyritään mahdollisimman ajoissa korjaamaan potilaan tilannetta ja parantamaan toimintakykyä.

Funktionaalisen lääketieteen toimintamallissa potilaan koko tarinalla on keskeinen merkitys. Mitkä ovat edeltävät tapahtumat (antecedents) ja laukaisevat tekijät (triggers) ja mitkä ovat välittäjät (mediators)? Funktionaalista lääketiedettä ei tulisi käsittää vaihtoehtoiseksi lääketieteeksi vaan sillaksi tehokkaampaan kroonisten sairauksien hoitoon. Etsitään paras hoito juuri kyseiselle potilaalle.

Ensimmäinen käynti funktionaalista lääketiedettä käyttävän lääkärin vastaanotolla kestää yleensä noin puolitoista tuntia. Potilaan tilanne käsitellään perusteellisesti. Vastaanotto on samantyyppinen kuin tavallisen lääkärin vastaanotto eli kysellään potilaalta esitiedot, tutkitaan potilas, määrätään tarvittavia laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia ym. sekä annetaan hoito-ohjeita. Tavanomaisen lääkärin vastaanotolla potilaalle usein kirjoitetaan lääkeresepti. Funktionaalisen lääketieteen lääkärin vastaanotolla potilaalle ohjataan terveellistä ruokavaliota, laaditaan ravintolisäohjelma, mm. vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja ja probiootteja sekä neuvotaan usein myös suolistonhoito-ohjelma. Tarvittaessa voidaan kirjoittaa myös lääkeresepti, mutta lääkehoidoissakin korostetaan luonnonmukaisuutta. Hoidoissa tuetaan heikosti toimivia soluja ja siten koko elimistöä.

Tavanomaisia laboratoriotutkimuksia on syytä katsoa, ellei niitä jo aikaisemmin ole katsottu. Usein on syytä katsoa mm. pieni verenkuva, veren sokeri, maksaentsyymit, kilpirauhasarvot, veren rasva-arvot, elektrolyyttejä, joskus myös laajemmat hormonitutkimukset ovat paikallaan. Keliakia- ja laktoosikokeet on syytä katsoa ainakin vatsavaivoja valittavilta potilailta.

Funktionaalisen lääketieteen testejä ovat mm. laaja ruoansulatusanalyysi, joka on hyödyllinen tutkimus vatsavaivoja valittaville potilaille. Testissä katsotaan ruoan sulavuuteen ja imeytyvyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä suoliston bakteereja, mahd. hiivoja ja parasiitteja. Ruoka-aineallergiatesti, jossa tutkitaan sekä välitöntä (IgE-vasta-aineet) että viiveellä tulevaa yliherkkyyttä (IgG-vasta-aineet), voi tuoda lisätietoa mm. allergioista tai vatsavaivoista kärsiville potilaille. Usein katsotaan myös vitamiinien ja hivenaineiden sekä rasvahappojen pitoisuusmittauksia verestä. Jotkut potilaat voivat hyötyä metabolia-analyysistä, jossa tutkitaan virtsasta hermovälittäjäaineiden, energia-aineenvaihdunnassa muodostuvien aineiden sekä suoliston bakteerien ja hiivojen tuottamien aineiden aineenvaihduntatuotteita.

Toisella vastaanottokäynnillä (usein noin tunti tai puolitoista tuntia) käydään analyysituloksia läpi ja tarkennetaan hoitoa analyysitulosten perusteella. Esim. jos suolistossa todetaan haitallisia bakteereja tai parasiitteja tai liiallista hiivan kasvua, voidaan määrätä antibioottikuuri tai luonnonaineita. Luonnonaineilla tai luontaislääkkeillä voidaan estää haitallisten bakteerien tai hiivojen kasvua yhdessä terveellisen luonnollisen ruokavalion kanssa. Pahimmat allergioita tai yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet pyritään jättämään pois ruokavaliosta. Useille vatsavaivaisille ja allergisille on hyötyä rotaatio- eli vuorottelevasta ruokavaliosta. Jotkut voivat hyötyä gluteenittomasta ja/tai maidottomasta ruokavaliosta. Kaikkien on syytä rajoittaa sokerin ja valkojauhotuotteiden, keinotekoisten makeutusaineiden sekä teollisesti muunnettujen rasvojen käyttöä. Potilas ohjataan yleensä ravintoterapeutin tai FLT-ravintovalmentajan vastaanotolle lisäohjeita saamaan. Ravintolisäohjelma tarkistetaan ja päivitetään tutkimustulosten perusteella. Tarvittaessa määrätään kontrollikokeita usein n. puolen vuoden päähän tai aiemminkin, mikäli tutkimustuloksissa on normaalista poikkeavia löydöksiä.