Klinikat mediassa

Antioksidanttiklinikalla tehty reumatutkimus

Antioksidanttiklinikalla tehty reumatutkimus

Vuonna 2013 aloitettu tutkimus julkaistiin tämän kevään alussa kansainvälisessä vertaisarvioidussa lehdessä. Siinä selvitettiin ruokavalion, probioottien ja ravintolisien antamaa apua reumasairauksiin lähettämällä klinikan lääkärin hoidossa olleille potilaille yksityiskohtainen kyselykaavake. Kaavakkeen saaneista 104 potilaasta kiitettävät 79 palauttivat sen ja peräti 70 (88,6%) ilmoitti hyötyneensä hoidosta. Tutkittavat potilaat olivat sairastaneet reumaattisia niveltulehduksia keskimäärin 6.9 vuotta ja 81% heistä käytti varsinaisia reumalääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä vielä useammat.

Ravitsemusterapeutin ohjaamana tavanomaisesta suomalaisesta ruokavaliosta jätettiin aluksi pois gluteeniviljat, kaura, maitotuotteet ja sokeri. Näitä ruokia palautettiin käyttöön mahdollisuuksien mukaan tulehduksien rauhoituttua, mutta merkittävä osa potilaista havaitsi jotkin ruokavalion rajoitukset välttämättömiksi jatkossakin jotta sairauden oireet pysyivät poissa. Tärkeimpiä ravintolisiä olivat antioksidantit, kalaöljyt, kurkumauutteet sekä hyvälaatuiset probioottibakteerit. Ravintolisien annostelun ohjaamiseen käytettiin myös laboratoriokokeita, mm. kaikilta potilaita mitattiin veren D-vitamiinipitoisuus.

Hoidon myötä sekä reuma- että tulehduskipulääkkeiden tarve väheni merkittävästi, niveltulehdukset rauhoittuivat ja yleisvointi koheni valtaosalla potilaista. Voimme toivoa, että tämä hoito otettaisiin vasta puhjenneissa reumataudeissa laajaan käyttöön ja apteekkilääkkeisiin turvauduttaisiin vasta ellei edellä kuvattu luontaisesti anti-inflammatorinen hoito anna riittävää apua.

Tekijät haluavat kiittää lämpimästi tutkimukseen osallistuneita potilaita.

Mäkelä R, Mäkilä H, Peltomaa R : Dietary Therapy in Patients with Inflammatory Arthritis. Altern Ther Health Med 2017;23 (1);34-39.

Lue koko tutkimus tästä.

Lääkärimme Pirjo Lindforsin haastattelu Luontais terveys lehdessä 03/2017

Lääkärimme Pirjo Lindforsin haastattelu Luontais terveys lehdessä 03/2017.

"Pirjolle tuo hyvänolon tunteen, kun hän havaitsee potilaan hyötyvän kohtaamisesta kanssaan. - Potilaat tukevat lääkärin jaksamista ilmaisemalla, että lääkäri on osannut paneutua potilaaseen niin, että potilas on saanut kokemukselleen oikeutetusta ja oppinut armollisuutta itseään kohtaan, Lindfors kertoo vuorovaikutuksen merkityksestä vastaanotolla."

Lue koko haastattelu tästä

Lääkärimme Pyry Suonsivun haastattelu Luontais terveys -lehdessä 7/2016

"Tieto ravitsemuksen merkityksestä terveydelle ei ole riittävä suomalaisilla. Laboratoriotutkimuksiin perustuva yksilöllinen ravitsemustäydennyshoito parantaa tai ainakin tukee useita hoitoja, esimerkiksi syöpä- ja suolistosairaushoitoja."

Lue koko haastattelu tästä

Lääkärimme Olli Sovijärven haastattelu Luontais terveys -lehdessä 2/2017

"Ymmärrys esimerkiksi ravinnon vaikutuksesta terveyteen alkaa olla niin valtava, että lääketieteellisen koulutuksen on pakko muuttua. Ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa aletaan ymmärtää yhä paremmin. Biohakkeroinnilla haluamme tuoda sen jokaisen ulottuville." - Olli sovijärvi

Lue koko artikkeli tästä.

Tilaa uutiskirje