Ruokavalio vaikuttaa aina ihmisen olotilaan, vahvistaen tai heikentäen. Kaikissa kehon ja mielen ongelmissa ruoalla on merkitystä paranemisessa. Homeesta tai muista sisäilmaongelmista kärsivälle tärkeintä on puhdas ympäristö, ja sellaiseen pääseminen voi palauttaa terveyden täysin. Mutta kodin tai työpaikan vaihtaminen ei aina poista kaikkia oireita, jos ne ovat kroonistuneet. Täydellinen altistavien tekijöiden välttäminenkin on usein mahdotonta, sillä maailma on täynnä mikrobeja ja kemikaaleja. Keho saattaa myös reagoida yliherkästi koska on syntynyt limakalvovaurioita, tai tulehduksiin käytetyt antibiootit ovat heikentäneet kehon suojaavaa bakteerikantaa tai hermosto ja immuniteetti ovat ylirasittuneita. Terveyden ja elämänlaadun parantamiseen on kuitenkin paljon mahdollisuuksia, ja yksi niistä on jokapäiväinen ruoka.

Ruokavaliolla voi vahvistaa immuniteettia, jota kuormittavat sisäilman mikrobit ja niiden tuottamat toksiinit. Ravinteikkaasta ruoasta saadut ravintotekijät auttavat kehoa toimimaan optimaalisesti. Toisaalta ruoassa voi olla ainesosia, jotka aiheuttavat oireita siinä missä ongelmallinen sisäilmakin, ja niitä on osattava välttää. Ympäristön mikrobisto homeineen haastaa ihmisen oman mikrobiomin, jota tukemalla saadaan puolustus vahvemmaksi, ja tässäkin tehtävässä ruoka on avainasemassa.

Apua antava ruokavalio on yksilöllinen, aivan kuten kosteusvaurioisessa talossa reagointikin. Immuniteettia vahvistavan ja heikentävän ruoan perusperiaatteet koskevat kaikkia, mutta jokaisen täytyy tehdä omalla kohdallaan ruokavalion täsmennys turhien rajoitusten välttämiseksi. Esimerkiksi sokeri ja valkojauhotuotteet heikentävät suurina määrinä kenen tahansa terveyttä, mutta reagointi hiilihydraattien kokonaismäärään tai viljojen homeisiin vaihtelee.

Homeitiöitä on luonnostaan kaikkialla ympäristössä. Kuiva kesä on homeyliherkälle hyvää aikaa, koska homeet vaativat kasvaakseen kosteutta. Syksyn kosteus pahentaa oireita, jotka kuivassa pakkassäässä alkavat taas helpottaa.
Homeet sinänsä eivät välttämättä ole haitallisia, mutta niiden tuottamat myrkyt, mykotoksiinit, aiheuttavat sairauksia. Homeiden leviämistä ja lisääntymistä voi ehkäistä mm. kuivuuden avulla, mutta syntyneet myrkyt eivät häviä edes kuivaamalla tai kuumentamalla.
Mikrobiomin vahvistaminen

Tuskin on mitään terveysongelmaa, missä mikrobeilla ei olisi osuutta, ja sisäilmaherkkyydessä on kysymys mikrobeista monessakin mielessä. Kaikkialle levittäytyneet mikrobit ovat hyviä tai pahoja ihmisen kannalta. Ihoa ja kaikkia limakalvoja peittävä mikrobiomi on jatkuvassa kosketuksessa ympäristön mikrobiomiin, joka vaikuttaa voimakkaasti ihmisen immuunipuolustukseen. Vahva kehon mikrobiomi on este homesienien ja muiden haitallisten mikrobien hyökkäyksille. Terve suolistomikrobisto myös vähentää maksan toksiinikuormitusta. Maksa on detoksifikaatioelin, joka puhdistaa jatkuvasti verestä kehon tuottamien kuona-aineiden lisäksi ympäristömyrkkyjä, kemikaaleja ja haitallisten suolistomikrobien tuottamia toksiineja, myös hometoksiineja. Kaikki mikä vahvistaa suoliston mikrobistoa, auttaa ihmistä selviämään paremmin mikrobi- ja kemikaalihaasteiden kanssa.
Homeille altistuneen suolistomikrobisto saattaa olla lukuisien antibioottien heikentämä, koska ongelmarakennukset aiheuttavat usein toistuvia infektioita. Tulehdus- ja antibioottikierre on katkaistava, ja vahvistettava suolistoa probiooteilla ja terveellä ruokavaliolla. Keskeistä ruokavaliossa on välttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja (sokereita, valkojauhoja, perunavalmisteita), jotka ruokkivat haittamikrobeja, nostavat liiallisesti verensokeria, ylläpitävät inflammaatiota ja infektioita sekä aiheuttavat addiktiota heikkoravinteisiin ruoka-aineisiin kuten makeisiin, virvoitusjuomiin, vaaleisiin viljavalmisteisiin ja snack-tuotteisiin.

Sienet ongelmana

Homesieniyliherkän oirekimppuun liittyy usein hiivasieniongelma. Antibioottien käytön seurauksena kehossa voi saada vallan hiivan liikakasvu, joka oirehtii niin suolistossa kuin emättimessä. Suoliston vahvistaminen ja hiivan hillitseminen vaativat ehdottomasti nopeasti imeytyvien hiilihydraattien rajoittamista. Näitä täytyy käyttää mahdollisimman niukasti, tai jättää joksikin aikaa kokonaan pois ruokavaliosta. Ruokavaliohoidon ohella hiivan häätöön käytetään ravintolisiä, esimerkiksi probiootteja, greipinsiemenöljyä, valkosipulia, oliivinlehtiuutetta ja oreganoöljyä. Ilman hiivaongelmiakin näistä voi saada helpotusta sisäilmaoireisiin, koska niihin liittyy mikrobiston epätasapaino.

Kurkumalla on antifungaalinen eli sienten kasvua estävä vaikutus, joten kurkumasta uutettu vahva antioksidantti kurkumiini vähentää hiiva- ja homeoireita. Siankärsämö teenä tai uutteena on monipuolinen ja tehokas kotimainen yrtti monenlaisiin suoliston ja immuniteetin ongelmiin. Siankärsämö parantaa ruoansulatusta, tehostaa maksan toimintaa, vahvistaa immuniteettia ja vaikeuttaa hiivojen, homeiden ja muiden ei-toivottujen mikrobien viihtymistä suolistossa. Asterikasveille yliherkälle siankärsämö ei sovi.

Syksyisen kosteassa metsässä saattaa haistaa homeen, ja myös metsäsienissä on homeita. Taas täytyy korostaa, että terveelle niistä ei ole haittaa, mutta homeyliherkän on hyvä tietää, että sienet eivät aina sovi. Myös viljellyt sienet kasvavat homesieniä suosivissa kosteissa olosuhteissa.

Entä homejuustot ja hiivat

Leipään lisätään tarkoituksella sientä hiivan muodossa ja juustoja valmistetaan homesienen avulla. Nämä sienet ovat terveille turvallisia eivätkä ole kaikille homeyliherkillekään ongelma, mutta on hyvä tietää, että ne eivät sovi kaikille. Ainakin Penicillium-homeelle yliherkkien on syytä välttää sinihomejuustoja.

Kypsytettyjen juustojen pinnassa saattaa kasvaa hiivoja tai homeita, jotka voivat aiheuttaa home- ja/tai hiivasieniyliherkälle oireita.
Leivinhiiva on täysin eri aine kuin ympäristöhomeet. Kuitenkin hiivalla leivottu leipä saattaa joskus pahentaa homeyliherkän oireilua. On sitten kyse ristiinreagoinnista tai homeyliherkkyyteen liittyvästä hiivasieniongelmasta tai jostain muusta, joka tapauksessa hiivan välttäminenkin on yksi kokeilun arvoinen keino oman oireilun vähentämiseksi.

Kuitu ravitsee hyviä mikrobeja

Kuitupitoinen ruoka on välttämättömyys, jotta suolistobakteerit saavat ravintoa. Kuiduista syntyy paksusuolen bakteerifermentaatiossa lyhytketjuisia rasvahappoja (SCFA), jotka ravitsevat sekä tärkeitä mikrobeja että suolenseinämän soluja ja tuottavat energiaa myös maksan tarpeisiin. SCFA-rasvahapot ehkäisevät hiljaista tulehdusta ja vaikuttavat geenien ilmenemiseen ja keskushermostoon. Nämä vaikutukset ovat homeoireidenkin ehkäisyssä aivan keskeisiä, joten päivittäisessä ruoassa täytyy olla riittävästi kuitua: täysjyväviljaa (tarvittaessa gluteenitonta) sekä monipuolisesti kasviksia ja marjoja. Hedelmiäkin, mutta rajoitetusti niiden sokeripitoisuuden takia.

Nauti tuoretta ruokaa

Tuoreussuositus ei tässä tarkoita raakaruokaa, vaan ruokaa, jonka mikrobiston kanssa ihmisen immuniteetti selviää. Ruoka seisoo nykyään päiväkausia, usein viikkoja tai jopa kuukausia erilaisissa pusseissa ja pakkauksissa kaupan varastoissa ja hyllyillä tai kotona. Ruoka saattaa rasittaa immuniteettia, suolistoa ja maksaa, vaikka ei ole mikrobiologisesti pilaantunutta, ei haise, ei näytä homeiselta, ja vaikka parasta ennen -päivään on aikaa. Ruoan mikrobit lisääntyvät koko ajan ja ennen näkyvää pilaantumista niitä ja niiden erittämiä endotoksiineja on jo paljon. Täysin terve ihminen sietää tämän ongelmitta, mutta esim. sisäilmaongelman tai antibioottien heikentämälle vanha ruoka merkitsee immuniteetin lisäkuormitusta, joka voi katkaista aasin selän ja laukaista oireet.

Tuore laadukkaista raaka-aineista valmistettu ruoka on turvallisinta, ja maultaankin parasta. Säilytystä varten ruoat on kotonakin jäähdytettävä nopeasti (tämän teollisuus tekee aina), erityisesti viljaruoat (keitetty riisi), joiden kosteudessa mikrobit lisääntyvät nopeasti.
Luomutuotteita kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan. Luomukasvis on vahvempi runsaan antioksidanttisisältönsä takia. Antioksidantit hyödyttävät siis sekä kasvia että ihmistä. Toisaalta esim. luomuhedelmä saattaa homehtua nopeammin kuin tavallinen hedelmä, jonka pinta on käsitelty homeenestoaineella. Homeenestoainetta ei homeyliherkän kannata turhaan nauttia, koska kyseessä on keholle vieras kemikaali.

Viljojen home

Sateisena kesänä ja syksynä homemyrkkyjä voi muodostua viljaan jo pellolla ja varastossa. Homehtunut vilja saattaa sisältää okratoksiinia, joka on munuaisille haitallinen ja syöpää aiheuttava mykotoksiini. Myrkky voi siirtyä homeisesta rehusta myös lehmänmaitoon.
Huuhdelluista kokonaisista ryyneistä haudutettu puuro tai lisäkeriisi tms. pesty vilja on ihanteellisin tapa nauttia viljaruokia, jos on yliherkkä viljojen homeille. Ryyneistä tai hiutaleista valmistettu viljaruoka on myös verensokerin kannalta parempi kuin vastaava jauhotuote. Kaikkia homemyrkkyjä ei kuitenkaan saa pesemällä pois. Kuivissa olosuhteissa kasvanut ja varastoitu vilja on parasta.

Muovipussissa leipä on tänään kunnossa, huomenna homeessa, mutta homeitiöt ovat leivässä jo tänään. Leipä on hyvä säilyttää niin, että pinta pysyy kuivana ja rapsakkana, silloin kosteutta vaativat homeet eivät lisäänny. Kotileivonnassa kannattaa kiinnittää huomiota jauhojen tuoreuteen: puoli vuotta pussissa seissyt jauho ei ole enää tuore.

Riisi viljellään vedessä ja erityisesti täysjyväriisi voi olla sopimaton homeille herkistyneelle. Kolesterolin alentamiseen käytetty punariisi syntyy homesienten avulla. Viljaa idätettäessä jyvien homeitiöt heräävät eloon, ja muissakin iduissa on niin voimakas mikrobikasvu, että homeyliherkän on parasta välttää niitä.

Siemenet, pähkinät ja mantelit

Pähkinöiden pahin homemyrkky on aflatoksiini, joka ei meillä ole suuri ongelma tarkan valvonnan takia. Aasian maissa esiintyy maksasyöpää, joka kehittyy homeisissa varastoissa säilytetyn heikkolaatuisen maissin ja maapähkinöiden pitkäaikaisesta käytöstä. Homeyliherkän on kuitenkin hyvä rajoittaa tyypillisten homepähkinöiden eli maapähkinöiden, pistaasimantelien ja parapähkinöiden syöntiä tai välttää niitä kokonaan. Pesemällä saa osan homeista pois. Näkyvästi homeisia tai homeelle maistuvia pähkinöitä tai muita ruoka-aineita ei pidä koskaan syödä.

Hedelmät

Homeita esiintyy myös kuivattujen hedelmien pinnoilla. Makean ja kostean hedelmän kuivaus lämpimissä olosuhteissa luo homeille hyvät kasvuolosuhteet. Homeyliherkän kannattaa siis nauttia hedelmät tuoreena.

Appelsiineissa esiintyy mm. Penicillium-homeita, jotka erittävät runsaasti homemyrkkyjä. Appelsiinimehujen teollisessa valmistuksessa ei jokaista homepilkkua pystytä välttämään, joten mykotoksiinipitoisuuksille on asetettu ylärajat. Homeyliherkän lienee parasta puristaa itse mehunsa tuoreesta, virheettömästä hedelmästä. Vielä parempi on syödä hedelmät kokonaisina kuituineen, ja kaikkein parasta on korvata makeat hedelmät marjoilla. Marjojen immuniteettia vahvistava ja maksaa tukeva vaikutus ja vähäisempi sokeripitoisuus auttavat paranemaan.

Tuoreista hedelmistä yleensä huonoimmin sopivat hunajameloni, viinirypäleet ja ananas, joissa saattaa olla luonnostaan pintahometta. Kolhiintuneet kohdat esim. omenissa ja päärynöissä kannattaa leikata pois, sillä niissä alkaa nopeasti homekasvu ja käymisprosessi.

Alkoholi

Homeen aiheuttamat oireet johtuvat siis homesienten tuottamista toksiineista. Alkoholi on hiivasienten tuottama toksiini. Hometoksiinit kuormittavat maksaa ja niin tekee alkoholikin. Alkoholin kuten monen muunkin aineen toksisuus riippuu annoksesta sekä elimistön herkkyydestä ja kokonaiskuormituksesta.

Alkoholista syntyy aineenvaihdunnassa asetaldehydiä, joka on alkoholiakin toksisempi. Maksan detoksifikaatio muuntaa glutationin avulla toksiineja haitattomiksi, mutta myrkkyjen käsittelyn kapasiteetilla on rajansa.

Sisäilmayliherkällä on heikentynyt toksiinien sietokyky. Myös alkoholijuomien sieto on yleensä alentunut, mikä kertoo, että alkoholijuomien välttäminen on yksi keino vähentää maksan rasitusta.

Asetaldehydiä on myös jogurteissa sekä fermentoiduissa ja etikkaisissa elintarvikkeissa. Hapankaali ym. hapankasvikset, kombucha, kefiiri yms. valmistetaan maitohappokäymisen avulla, ja prosessissa syntyy hiivoja, hiivojen tuottamia mykotoksiineja ja asetaldehydejä. Jogurtin hapattajabakteerit tuottavat asetaldehydiä, joka antaa jogurtille sen ominaisen aromin. Omenaviini- ym. etikoita käytetään mm. ruoansulatuksen edistämiseen sekä maustamiseen, ja jogurtit ym. fermentoidut elintarvikkeet tunnetaan terveyttä edistävistä vaikutuksistaan. Niiden käyttöä ei kannata rajoittaa ilman syytä, mutta sisäilmayliherkkä saattaa pienentää maksansa kuormitusta välttämällä näitä sinänsä terveellisiä elintarvikkeita.

Kaakao

Kaakao valmistetaan fermentoimalla kaakaopapuja, jotka sitten kuivataan. Prosessissa syntyy toivottuja käymishiivoja ja ei-toivottuja homeita. Laadukkaassa kaakaossa ja suklaassa homeita ei ole, mutta raakasuklaa ja kaakaonibsit ovat ainakin heikkolaatuisina riski homeille herkistyneelle. Suosituissa raakapatukoissa kostea hedelmä-raakakaakaomassa on liian hyvä kasvualusta mikrobeille.

Ravintolisät ja lisäaineet

Nykyään tuotetaan paljon ravintolisiä ja lisäaineita homesienten avulla. Prosessi on tehokas ja periaatteessa luonnollinen, mutta ovatko nämä valmisteet haitallisia homeyliherkälle? Kaikkein herkimmät kokevat saavansa ihottuman tms. tyypillisen homereaktionsa esim. homesienen avulla tuotetusta sitruunahaposta, mutta suurimmalle osalle nämä tuskin ovat ongelma.

Mitä siis voi syödä?

Yllä oleva on kooste homeisiin reagoivien kokemuksista ja elintarvikkeiden koostumusta koskevista tiedoista. Kaikkea ei tarvitse välttää, vaan kokeilla mikä sopii itselle. Suurin osa tavallisista, terveellisistä, muutenkin suositeltavista ruoka-aineista sopii, kunhan ovat tuoreita ja tarvittaessa puhdistettuja: useimmat kasvikset, marjat, hedelmät, lihat, kalat, maitotuotteet, rasvat, siemenet, pähkinät, mantelit.

Homeille yliherkkä on usein hiilihydraattiherkkä eli hyötyy terveellisellä tavalla koostetusta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vältetään nopeita hiilihydraatteja, syödään runsaasti kasviksia ja marjoja, kohtuudella täysjyväviljaa ja joka aterialla annos proteiinipitoista ruokaa, rasvoja unohtamatta. Tällainen ruokavalio on ihanteellinen useimmille ihmisille nykyään.

Tavoitteena tasapaino

Sisäilmayliherkän elämä voi tuntua salapoliisin työltä. Homeiden ja muiden oireiden aiheuttajien ”metsästäminen” alkaa helposti hallita ajatuksia, ja oireiden pelko rajoittaa sosiaalista elämää ja liikkumista kodin ulkopuolella. Tämän artikkelin tarkoitus ei ole lisätä kuormitusta (”täytyykö vielä ruokiakin ruveta välttelemään kaiken muun lisäksi”), vaan antaa lisää työkaluja oman olotilan parantamiseen. Kaikkien ei tarvitse välttää kaikkea, vaikka hyviä ruokaohjeita löytyykin sivustolta www.kaiketonta.fi. Ruoasta voi kuitenkin saada huomattavan suuren helpotuksen oireisiin, joten kannustan kokeilemaan ja etsimään itselle sopivan terveyttä ja elämänlaatua kohentavan ruokavalion. Kokeilun voi aloittaa lisäämällä jokapäiväiseen ruokaan terveyttä edistäviä ruoka-aineita (esim. viherjauheita ja -mehuja, marjoja, kuitulisiä, kylmäpuristettuja kasviöljyjä) ja ravintolisiä (esim. probiootteja, D-vitamiinia, ubikinonia, kurkumaa, entsyymejä, monivitamiini-hivenainevalmisteen).

Monet tutkimuksetkin todistavat ajatusten suuresta voimasta. Homeyliherkän kannattaa välttää homepuhetta ja homeajatuksia silloin, kun ne eivät ole välttämättömiä etsittäessä keinoja akuuteista tilanteista selviämiseen. Mitä enemmän elämässä on mielekästä tehtävää ja kiinnostavaa ajateltavaa, iloa ja mukavia asioita, sitä vahvempi on immuniteetti ja sitä paremmin selviää mikrobien täyttämässä maailmassa.

Marja Ruuti (itsekin sisäilmayliherkkä)