Talvi on armollinen. Hämärä piilottaa villakoirat ja pölyhiukkaset ja sallii ihmisen rauhassa antautua talven pysähtyneisyydelle. Kevätaurinko räväyttää tomut näkösälle: nyt on siivouksen aika. Onneksi aurinko antaa myös puhdin talven näännyttämälle ihmiselle. Valo kertoo, että voit huokaista helpotuksesta: painava pimeys väistyy ja keventävä kevätpuhdistus pääsee alkuun.

Kevät on paastojen aikaa, eikä ihme. Keväässä yhdistyy tarve siivota talven jäljet ja voima tehdä uudistavia muutoksia. Otollinen tilanne puhdistuskuureille. Länsimainen lääketiede ja ravitsemustiede eivät hyödynnä paastoja, koska tieteen näkemyksen mukaan ”ruoka ei ole saastaista eikä paasto puhdista”. Mutta onneksi meillä on ikiaikainen tieto ja kokemus kevätpaaston uudistavista vaikutuksista.

Kautta historian ihminen on paastonnut terveydellisistä syistä tai uskonnon ohjaamana. Paasto on yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus, joka keventää sekä kehon että mielen tasolla. Paaston vaikutuksia on tutkittu tieteellisesti ja havaittu selviä laboratoriotesteillä mitattavia muutoksia kehon kemiassa. Keho ja mieli toimivat saumattomassa yhteistyössä, joten suoliston sisältöön, maksan toimintaan ja veren koostumukseen vaikuttava paasto tuntuu myös aivokemiassa, mielialassa ja ajatuksissa.

Puhdistuskuuri tai paasto ei ole laihdutuskuuri. Toistuvat, nopeat painonpudotukset pikaisilla teholaihdutuskuureilla laittavat rasvaan kertyneet ympäristömyrkyt liikkeelle. Ne kiertävät veressä kunnes vähitellen poistuvat elimistöstä maksasolujen puhdistuskäsittelyn kautta, jos maksa toimii hyvin. Maksa on kuitenkin usein ylikuormittunut, onhan neljäsosalla suomalaisista rasvamaksa ja ympäristömyrkyt, lääkkeet ja kemikaalit rasittavat maksaa. Maksan puhdistava entsyymitoiminta saattaa toimia vajavaisesti tärkeiden ravintotekijöiden, kuten seleenin, puutoksen takia. Jojolaihduttajilla toistuva painonnousu varastoi myrkyt uudelleen rasvakudokseen ja laihtumisen hyödyt on menetetty. Tilanne muuttuu, kun painonpudotus tapahtuu maksan toimintaa tukien ja ravitsemustilaa vahvistaen. Laihdutusajatus kannattaa jopa unohtaa ja keskittyä kehon puhdistamiseen ja elämäntapojen uudistamiseen. Sivuvaikutuksena painokin putoaa. Kehon puhdistumisen ja vahvistumisen myötä terveys ja hyvinvointi lisääntyvät ja painonhallinta helpottuu pysyvästi.

Onko kehossa kuona-aineita

Tuoreessa suomalais-virolaisessa tutkimuksessa (Krista Fischer et al. 2014) tutkittiin 17 000 henkilön verinäytteistä noin sadan aineenvaihduntatuotteen määriä viiden vuoden ajan. Samalla seurattiin näiden merkkiaineiden yhteyttä kuolemantapauksiin. Neljän eri aineen määrä veressä liittyi lisääntyneeseen kuolleisuuteen monenlaisiin sairauksiin, myös perusterveillä henkilöillä. Kiinnostava jatkotutkimusaihe olisi, miten paastot ja puhdistuskuurit vaikuttavat näihin merkkiaineisiin, jotka ovat mm. veren proteiineja ja rasva-aineita. Elämäntavat vaikuttavat niihin varmasti.

Veressä kulkee paljon elintärkeitä aineita, mutta niitä voi kutsua kuona-aineiksi, jos määrä kasvaa haitallisen suureksi. Hengissä pysymiseen tarvitaan veren sokeria, mutta liiallisena se aiheuttaa diabetesta, tulehdusta ja muita sairauksia. Kolesterolia ja muita rasvoja käytetään tärkeisiin tehtäviin kuten solukalvojen muodostukseen ja hormonien valmistukseen, mutta liika rasvoittaa kehon. Kehon rakenteille ja toiminnoille välttämättömät proteiinit muuttuvat sairauden aiheuttajiksi, jos niitä nautitaan liikaa tai jos ne liian sokerin kanssa muodostavat haitallisia glykoproteiineja. Normaalissa aineenvaihdunnassa syntyvä virtsahappo kertyy vereen, sidekudoksiin ja niveliin tulehdusta aiheuttaen, jos ravinto synnyttää tätä kuona-ainetta liikaa. Ihmiskehosta löytyy nykyään pari sataa vierasta kemikaalia, jotka kuormittavat kudoksia. Ummetus vaivaa monia ja huonosti toimivaan suolistoon kertyy kilokaupalla jätettä, jossa muhii toksiineja tuottavia mikrobeja. Kuona-aineita siis löytyy ja erityselimet ovat lujilla. Kehon puhdistusmekanismit kaipaavat ajoittain helpotusta työhönsä.

Valitse oma paastosi

Paastota voi monella tavalla. Perusteellisin kehon puhdistus tapahtuu nestepaastolla, mutta puhdistavaa on jo yhdenkin haitallisen ruoka-aineen välttäminen tietyn ajanjakson ajan. Vähintään kuukauden mittainen karkkipaasto, sokeripaasto tai leipäpaasto virkistää ihmeellisesti, jos näillä aineilla on ollut liian suuri rooli arjen syömisessä.

Mehupaasto on tehokas kehon puhdistaja. Mehupaasto ei tarkoita mehuista luopumista, vaikka hedelmämehujen suurkuluttajalle sekin on hyvä paastovaihtoehto. Aidon mehupaaston aikana kaikki normaalit ateriat korvataan kasvis-, marja- ja hedelmämehuilla sekä itse tehdyillä kasvisliemillä. Näin ruoansulatustehtäviin tuleva tauko vapauttaa kehon voimavaroja suursiivoukseen. Tällainen paasto tehostaa maksan verta puhdistavaa työtä ja laittaa kuona-aineet liikkeelle. Nestepaastoon kannattaa valmistautua huolella voimakkaiden kehon reaktioiden välttämiseksi. Eläinkunnan tuotteita ja teollisia valmisteita vähennetään ja kasvisruokaa lisätään muutaman päivän ajan ennen siirtymistä pelkkien nesteiden nauttimiseen. Näin keho saa aikaa sopeutua.

Puhdistumisreaktiot ovat täyttä totta, joten paaston alkuvaiheessa päänsärky, ihon kukkiminen ja suoliston rektiot saattavat tuntua kaikkea muuta kuin virkistäviltä. Puhdistumisreaktiona voi ilmetä pahoinvointia ja jopa oksentelua, jos maksaan, vereen ja kudoksiin on kertynyt paljon aineenvaihdunnassa syntynyttä tai ruoan, juoman ja lääkkeiden kautta kasaantunutta rasitetta. Kehoon kertynyttä limaa voi lähteä liikkeelle keuhkoista tai poskionteloista. Suoliston kautta voi poistua jätettä sellaisessa muodossa ja sellaisina määrinä, että kuona-aineisiin on uskominen. Puhdistumisreaktioiden voimakkuus riippuu aineenvaihdunnasta ja elämäntavoista. Poistettavaa saattaa kertyä runsaasti aineenvaihdunnaltaan hitaaseen ihmiseen. Kuonaa kertyy, jos karttaa liikuntaa, kärsii ummetuksesta ja käyttää runsaasti valkoista viljaa, sokeria, maitotuotteita ja lihavalmisteita ilman kasvisten terveyttä edistäviä vaikutuksia. Paaston aikana tehdyt suolihuuhtelut tehostavat suolen tyhjenemistä ja helpottavat paasto-oireita.

Nestepaasto on joskus liikaa

Nestepaasto on jo ajatuksena monelle mahdottomuus, joten elämä menee eteenpäin ilman puhdistuskuureja, vaikka niiden tarve olisi ilmeinen. Nestepaasto voi myös aiheuttaa ympäristömyrkkyjen rasittamalle ja teollisen ruoan heikentämälle keholle liian suuren haasteen ja viimeistään voimakkaat puhdistumisreaktiot keskeyttävät innolla aloitetun kehonpuhdistuksen. Nestepaastoa ei kannata edes kokeilla, jos aikoo olla töissä paastotessa: paasto muuttuu rasitukseksi, jos keho ei saa tarvittaessa lepoa.

Nestepaasto kuluttaa aina jonkin verran kehon omia proteiineja ja lihaksiakin, joten se ei sovi proteiininpuutoksessa tai muutenkaan heikentyneessä ravitsemustilassa olevalle. Ikääntyessä proteiinien imeytys ja hyväksikäyttö saattavat heikentyä lihaskatoa aiheuttaen, joten nestepaastot vain pahentavat tilannetta. Itsestään selvää on, että odottavat ja imettävät äidit ja kasvuiässä olevat eivät voi paastota. Myös sairaudet ja lääkitykset saattavat estää nestepaaston toteutuksen.

Kevytpaasto on hyvä vaihtoehto

Kiinteää ravintoa sisältävä kevytpaasto on monessa tilanteessa mehupaastoa parempi vaihtoehto. Se keventää tehokkaasti ilman suuria ponnistuksia, kunhan tiettyjä syömisen perusperiaatteita noudatetaan tarkasti. Syöt normaalia ruokaa, mutta et sitä tavallista, joka väsyttää. Hylkäät sokerin ja teolliset valmisteet. Olet tarkkana määrän kanssa syöden vain juuri ja juuri tarpeeksi, mutta nälässä ei tarvitse olla. Rytmität ruokailut niin, että mahalaukku tyhjenee kunnolla aterioiden välillä. Tarvittaessa nautit kasvismehun välipalaksi, mutta kiinteillä välipaloilla ei häiritä ruoansulatusta. Näin ruoka sulaa paremmin, ruoansulatuskanavan limakalvot saavat tilaisuuden uudistua ja bakteerikanta tervehtyä. Vältät paistamista ja käristämistä ja valmistat ruoat maksa- ja vatsaystävällisesti keittäen ja hauduttaen.

Kevytpaaston raaka-aineet

Kevytpaasto perustuu kasvisruokaan, jolloin hyödynnetään kasvikunnan tuotteiden kuitupitoista ja ravinteikasta keveyttä. Juureksissa, vihanneksissa, marjoissa ja hedelmissä on tuhansia fytokemikaaleja, jotka edistävät haiman ja maksan toimintaa ehkäisten haitallisia hapettumisreaktioita ja hiljaista tulehdusta. Hiljainen tulehdus liittyy kaikkiin kansantauteihimme vyötärölihavuudesta syöpään.
Proteiinia ja rasvaa silti tarvitaan, joten kasvisten rinnalla nautitaan palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä, manteleita ja avokadoa. Kevytpaastoissa käytetään usein rahkaa tai muita hapanmaitotuotteita hyvänä proteiinilähteenä. Kaikkea maitoa välttävä puhdistuskuuri saattaa toimia tehokkaimmin, koska maitotuotteet varsinkin runsaasti käytettynä keräävät monen elimistöön väsyttävää, tulehduksille altistavaa limaa, joka puhdistuskuurin aikana alkaa poistua. Kohtuullinen määrä lempeästi valmistettua kalaa saattaa sopia puhdistuskuuriin maitovalmisteita paremmin.
Kovassa kuumuudessa liisteröity viljan tärkkelys eli leipä jätetään puhdistuskuurin ajaksi pois ja korvataan paremmin sulavalla keitetyllä täysjyväviljalla. Gluteeniyliherkkyydestä kärsii keliaakikoiden lisäksi moni muukin, joten quinoa, tattari ja hirssi sopivat erinomaisesti vehnän, rukiin, ohran ja kauran tilalle. Kuurin jälkeen voit tarkkailla tavallisten viljojen aiheuttamia oireita ja miettiä viljavalmisteiden sopivuutta.

Vihreä voima

Vihreät kasvit kuuluvat terveyttä edistävään arkiruokaankin, mutta puhdistuskuureissa niillä on erityinen rooli. Klorofylli eli lehtivihreä tehostaa solujen uusiutumista, vahvistaa immuniteettia, edistää maksan myrkkyjenpoistoa sekä vähentää suoliston haitallista entsyymitoimintaa. Klorofylli ei sisälly ravintosuosituksiin, mutta on silti tärkeä ihmisen ravitsemuksessa. Eihän ennen 1970-lukua puhuttu mitään antioksidanteistakaan, jotka nyt tiedetään elintärkeiksi. Kokemusperäinen tieto lehtivihreänkin vaikutuksista vahvistuu lisääntyvien tutkimusten myötä.

 

Oraita, versoja ja vihreitä kasveja voi käyttää mehuina, salaatteina, viherjauheina, smoothien ainesosana ja ruoanvalmistuksessa. Elävän ravinnon vehnänorasmehu tuorepuristettuna, pakasteena tai jauheena on jo klassikko puhdistuskuureissa. Kevään ensimmäiset tuoreet kasvikset, luonnosta ilmaiseksi poimittavat villit vihannekset vahvistavat aivan erityisellä voimalla talven kuluttamaa ihmistä.

Kaalikasvit

Hapankaali kuuluu perinteisesti kevytpaastoihin, syystäkin, sillä sen maitohappobakteerit vahvistavat suolistoa. Lisäksi kaikkien kaalikasvien sisältämä rikkipitoinen sulforafaani vähentää tulehdusta ja edistää maksan puhdistustyössä tärkeän glutationin muodostumista. Kiinassa tutkittiin saasteiden rasittamalla alueella kaalikasvien sulforafaanin vaikutusta maksan puhdistustyöhön. Kolmen kuukauden kaalikuuri lisäsi merkittävästi glutationiin sitoutuneiden ympäristömyrkkyjen erittymistä tutkittavien virtsaan.

Mehut

Kevytpaastossakin kannattaa hyödyntää nestepaaston tapaan kasvismehujen ravinteikkuus. Kevytpaastossa vältetään kiinteitä välipaloja, jotka voi korvata mehuilla. Mutta ei hedelmämehuilla, joissa on runsaasti sokeria, vaan juures- ja vihannesmehuilla. Myös sokerittomia marjamehuja voi käyttää. Lasillisesta kasvismehua saa runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja fytokemikaaleja hyvin imeytyvässä muodossa. Lasipullossa myytävät, pastöroidut mehut ovat ravinteikkaita, mutta jos voit nauttia juuri lingotun mehun, saat lisäksi aineenvaihduntaa edistäviä entsyymejä.
Mehulinkoa ei kannata laittaa kaapin perimmäiseen nurkkaan paaston jälkeenkään. Tuorepuristettu mehu maistuu hyvältä muulloinkin ja toimii erinomaisena, luonnollisena ravintolisänä.

Yrtit

 

Kevytpaaston aineenvaihduntaa tehostavaa vaikutusta voit tukea yrteillä. Ota silloin huomioon mahdolliset yliherkkyytesi ja kokeile yrttejä varovasti, jos tiedät kehosi herkäksi.

Suomen luonnossa kasvaa monia turvallisia yrttejä, jotka soveltuvat paastojen tehostajiksi. Siankärsämö, voikukka ja nokkonen edistävät maksan puhdistavaa toimintaa ja tarjoavat myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Koivunlehdet edistävät nestevirtailua, ratamo hoitaa limakalvoja. Voit poimia niitä puhtailta paikoilta villivihanneksina ja käyttää ruokiin tai haudutella teeksi, tai ostaa uutteena tai jauheena terveyskaupasta.

Mitä paastoon tarvitaan

Paaston tai puhdistuskuurin onnistumiseen tarvitaan sopiva totuttelujakso, rauhallinen ajankohta, riittävästi lepoa, laadukkaat (luomu)raaka-aineet, ehkä mehulinko, ja tahdonvoimaa. Osa meistä on saanut viimemainittua synnyinlahjana, osa on oppinut sitä elämän varrella, osa joutuu ponnistelemaan ja ylittämään itsensä paaston kaltaisissa tilanteissa. Mitä suurempana pidät paaston palkitsevuutta, sitä helpommaksi tulee sen aloitus ja toteutus. Anna siis kokeneiden paastoajien ja hyvien kirjojen motivoida itsesi ja käytä hyväksi placebo-vaikutus, joka on ihmisen mahtava auttaja. Mitä enemmän uskot onnistumiseen, sitä varmemmin onnistut.

Olisiko nyt hyvä hetki aloittaa paasto tai puhdistuskuuri? Kuuntele kehosi viestejä, kehottavatko väsymys, painonnousu tai laboratorioarvot muutokseen. Vai olisiko hyvä odottaa kesäloman vapaita päiviä, jolloin kuuriin voi liittää tarpeeksi lepoa ja liikuntaa. Talven rasitus ilman kevään ja kesän palauttavaa voimaa kerää vuosi vuodelta lisää taakkaa kehon ja mielen kannettavaksi. Jos talvella työstressin takia liikunta jää vähiin ja pikaruoka lihottaa, antaa kesäloma mahdollisuuden nauttia liikunnan ja hyvän ruoan uudistavasta vaikutuksesta. Loman tarkoitus on virkistää ja palauttaa voimat. Käytä tilaisuus hyväksi ja löydä tasapainon ihanuus.

Fischer, Krista et al 2014. Biomarker profiling by nuclear magnetic resonance spectroscopy for the prediction of all-cause mortality: An observational study of 17 345 persons.